пʼятницю, 13 березня 2015 р.

П’ятниця, 13-те!

Сьогодні вранці багато віруючих громадян напевно прокинулися з неприємним передчуттям і всю "чорну п’ятницю" панічно побоюватимуться чорних кішок, розбитих дзеркал і розсипаної солі. Тринадцяте число місяця, яке припадає на п'ятницю, вважається у багатьох культурах нещасливим днем і є одним з найпоширенішихзабобонів. Наукова назва фобії щодо цього забобону — параскаведекатріафобія (від грец. Παρασκευή — п'ятниця, δεκατρείς — тринадцять, φοβία — фобія). В деяких інших культурах комбінація числа і дня тижня для невдачних днів інша — у Греції, Румунії та іспаномовних країнах це не п'ятниця, а вівторок 13-го. У Італії навпаки, нещасний день у п'ятницю 17-го. Хоча «п'ятниця 13-го» в Україні не має культурного підґрунтя, поширення цього забобону через літературу та кіно інших країн також призводить до насторожливого ставлення до нього і серед деяких українців. До речі, першу двійку в своєму житті я "схопила" саме в п’ятницю 13-го
Є декілька версій щодо походження забобону стосовно п'ятниці 13-го. Одним із найпоширеніших вважається п'ятниця 13 жовтня 1307 року, коли за наказом французького короля Філіпа IV були заарештовані та підданітортурам тисячі лицарів-тамплієрів. Ця версія вважається популярною міською легендою і була поширена здебільшого завдяки міфологізації та відображені у літературі і популярних фільмах, таких як «Код да Вінчі». Наукових чи історичних підтверджень походження цього забобону саме від цієї дати не знайдено.

Згідно з популярним скандинавським міфом 12 богів зібралися на святкову вечерю у раю Валгаллі, коли з'явився незапрошений 13 бог-бешкетун Локі. Локі намовив Голдера, сліпого бога темряви, вбити стрілою з омели бога щастя та радості Болдера. Коли бог щастя та радості помер, це стало днем коли вся земля засумувала. Таким чином у скандинавських культурах укріпилося передчуття невдачі з числом 13. Інша версія походження забобону вказує на зв'язок між п'ятницею 13-го з місячним календарем, відповідно до якого, у тринадцятий день починається повна фаза місяця. Стосовно повня, у свою чергу, існують інші забобони, які, зокрема, не рекомендують починати у такий час важливі справи, робити хірургічні операції, зачинати дітей. Так, за свідченням деяких статистичних даних, під час повня спостерігається сплеск злочинності, самогубств, хвороб, нещасних випадків та аварій і іноді має назву «Чорної п'ятниці».

Найімовірнішим походженням нещасного дня у п'ятницю 13-го є загальні поєднання забобонів у багатьох культурах щодо числа 13, або «чортової дюжини» та п'ятниці. П'ятниця вважається нещасливим днем, зокрема, тому, що цього дня був розп'ятий Ісус Христос. До того ж, за свідченням деяких дослідників, розп'яття відбулося 13 числа місяця нісана єврейського календаря. Таким чином, за цією версією п'ятниця 13-го стала знаменною датою, коли зі смертю сина божого у світі запанувало зло. До того ж, саме у п'ятницю вночі за релігійними віруваннями, перед єврейським суботнім шабатом ніби активізувалися темні сили і починався сатанинський шабаш.

Але феномен «п’ятниці 13-го» не вичерпується спогадами про минуле. Тринадцятий день за місячним календарем — це початок повного місяця. Давно відомо, що в цей час не варто починати нові справи, небезпечно робити хірургічні операції, не рекомендується зачинати дітей. У період повного місяця статистика засвідчує сплеск злочинності, самогубств, загострення хвороб, нервових розладів, безсоння, транспортних аварій. У людей посилюється емоційна нестабільність і притуплюється раціональне мислення. Це вже не забобони, а об’єктивна реальність.

Подібна ситуація з п’ятницею. Це шостий день тижня. Нагадаємо, що тиждень (семиденка) починається не з понеділка, а з неділі. Цей перший день тижня раніше називався Днем Сонця. Він присвячувався Богу-Творцю і традиційно вважався найкращим для складної духовно-інтелектуальної роботи, планування майбутнього, започаткування нових справ. Ще й досі в англійській мові «неділя» позначається словом «Sunday» — День Сонця. Це слово має друге значення — «найкращий, чудовий, найефективніший».

Взагалі, початок нового циклу — найкращий час для творчості. Це як ранок після здорового сну, коли ясна голова і легко приходять вірні рішення. Натомість закінчення циклу нагадує кінець робочого дня: людина втомлена і здатна лише для прибирання накопиченого за день сміття. Субота — це останній, сьомий день тижня. Євреї цей день називають «сабат» (звідси «шабаш»). Його назва походить від слова «сьомий», англійською «seventh». Тому субота — це день очищення, прибирання в оселях і надворі. Звідси радянські «суботники» — колективні прибирання сміття. Здавна вважалося, що останні дні тижня придатні лише для рутинної, нетворчої роботи. Бо людина втомилася за тиждень, її здатність мислити ослаблена. Тому під кінець тижня людина схильна допускати більше помилок, ніж на його початку.

Ось ми й прийшли до раціонального пояснення, чому «п’ятниця 13-го» об’єктивно є несприятливим днем. Важливо лише пам’ятати, що йдеться про місячний календар. Тобто «чорна п’ятниця» — це поєднання тижневої втоми з негативним впливом повного місяця. Про це люди знали з давніх-давен. Пізніше на ті знання наклалася народна пам’ять про розп’яття Ісуса в п’ятницю 13-го нісана. Це й породило страхітливі повір’я про «п’ятницю 13-го», коли вночі начебто активізуються всі темні сили і влаштовують свій сатанинський шабаш.

А як щодо неприємностей на п’ятницю 13-го за сонячним календарем? За статистикою цього дня їхня імовірність також зростає. Науковці це пояснюють тим, що вся справа в психології людей, які напередодні «чорної п’ятниці» негативно себе налаштовують. Тобто якщо людина очікує якусь халепу, то вона сама ж і притягує її до себе. Відбувається матеріалізація страхів.

Тому нічого не бійтеся, але будьте обережні. Зокрема, не бійтеся числа 13. Воно символізує розпад організованої структури і початок створення нової. Тут все просто. Символом досконалої організації є 12, бо з цим числом зручно працювати. Групу з 12 осіб легко розділити на 2, 3 або 4 частини. Натомість коли до такої групи додати ще одного, то всі ці організаційні можливості миттєво зникають, бо 13 є неподільним числом. Тоді система або розпадається, а витворює новий ієрархійний рівень: 12+1. Як бачите — жодної містики!



2 коментарі: