пʼятницю, 16 січня 2015 р.

Ми не самі йдем, ми Козу ведем!

     За стародавнім українським звичаєм 14 січня, на Старий Новий рік, прийнято засівати. Представники Бучанської Асоціації лідерів (місцевого органу учнівського самоврядування) вирішили не просто засіяти, а й привітати своїх давніх та вірних партнерів - відділи та служби Бучанської міської ради зі святами, що залишилися позаду: Новий рік, Різдво, Меланки та, звісно, з Василем.
До дійства долучився гурт юнаків та дівчат з різних навчальних закладів міста. Ми підготували пародійно-гумористичну виставу «водіння Кози»  Відповідно одягнута ватага щедрувальників ходила по установах із символічною зіркою-провісницею. Поряд із основним персонажем у святковій грі діяли Баба, Дід, Циганка, Лікар, козаки та дівчата-українки.

Учні привітали працівників Бучанської міської ради, відділу освіти, служби у справах дітей і сім’ї, юстиції, житлово-експлуатаційної контори та відділку міліції.
Вітаючи господарів зі святами, учасники обрядового дійства розіграли гумористичну сценку смерті кози та її лікування. «Оживити» Козу дуже допомагали солодкі подарунки. Коза віддячила шматочком капусти, «щоб у вас не було пусто», головкою часнику - «вашого дому оберіг», подарувала траву цілющу, «щоб чоловік був не питущий» та горіх, «щоб не робили гріх, щоб щасливий був цілий рік» 
Звернення до давніх традицій поєднує покоління, поглиблює патріотичні почуття.
Хай Вам сяє невступно
Христова зірка шестикутна,
І хай сіяє Вам щоднини
Наша славна Україна!

3 коментарі:

  1. Дуже гарне було дійство. Приємно, коли діти відроджують традиції народу.

    ВідповістиВидалити
  2. Ельза Легран14 лют. 2015 р., 20:51:00

    Дуже сподобалося ) З задоволенням ще раз прийму участь в народних дійствах !)

    ВідповістиВидалити